Pomeriaan kam

Een Pomeriaan kam is erg belangrijk voor jouw hond. Er zijn meer dan 200 verschillende hondenrassen en omdat er zo’n grote variëteit is in vachttyp: enkele vachtlaag, dubbele vachtlaag, recht, golvend of krullend, lengte van heel kort tot heel lang en alles daar tussenin, en textuur pezig, zijdeachtig, wollig, waterafstotend. Daardoor is er een uitgebreide variëteit aan hondenkammen, zo ook voor de pomeriaan. Als de verkeerde hulpmiddelen worden gebruikt voor een Pomeriaan, zullen ze in het beste geval niet effectief zijn. En helaas, in het slechtste geval, kunnen ze de vacht volledig vernietigen. Je zult merken dat je niet veel hulpmiddelen nodig hebt voor de vachtverzorging van jouw Pomeriaan, je hebt alleen de juiste Pomeriaan kam nodig. 

De binnenlaag van de Pomeriaan kammen

Voordat we duiken in wat voor soort Pomeriaan kam en andere hulpmiddelen het beste werken bij Pomeriaans, kan het helpen als je precies begrijpt wat voor type vacht een Pomeriaan heeft. Aangezien de vacht bepaalt wat er gebruikt moet worden. Het ras in het algemeen, als volwassen hond, heeft een dubbele vacht. Er is een zeer dichte opeengepakte en zachte binnenlaag, bekend als de ondervacht en een lange buitenlaag van beschermharen. 

Het is de ondervacht die het meest verhaart. Verharen gebeurt het hele jaar door en veel Pomeriaans hebben twee seizoensgebonden verharingsperioden van zeer zware verharing. Dit kan variëren, maar is meestal een keer in de late herfst/vroege winter en een keer in de late lente/vroege zomer. De buitenste laag is wat je ziet als je naar een Pomeriaan kijkt. Het verhaart alleen op de manier waarop mensenharen verharen; er is een cyclus van rust, groei, en vallen, maar niets zo drastisch als wat er gebeurt met de ondervacht en hierdoor is kammen variërend. 

Bekijk hier de bestverkochte Pomeriaan kammen op Bol.com.

pomeriaan kam

De buitenlaag van de Pomeriaan kammen

De lange haren op de bovenvacht kunnen variëren in lengte en zijn hierdoor belangrijk voor het kammen van de pomeriaan. Bij show Pomeriaans zal de vacht getrimd en gelaagd zijn. Bij de meeste Pomeriaans als huisdier is de vacht van nature langer. Met zo veel vacht op deze kleine hond, gebeuren sommige dingen op een bijna constante basis. De vacht van de binnenste laag verhaart als er nieuw haar doorkomt. Omdat het zo dicht opeengepakt zit, kan het nergens heen. Die dode haren blijven dus in de vacht van de Pomeriaan zitten en wachten tot je ze er met een kam of gereedschap uittrekt. Als ze blijven zitten kan een Pomeriaan gemakkelijk oververhit raken en de dode haren zullen zich gaan vermengen met levende haren waardoor een mat (knoop of klit) ontstaat. 

Matten

Matten kunnen de vacht van een Pomeriaan ruïneren. Deze beginnen altijd als kleine plukjes haar, maar kunnen letterlijk elke dag groeien als er meer en meer haren in getrokken worden. Als een mat niet wordt opgelost met een Pomeriaan kam, kan het de vacht overnemen en heel wat pijn veroorzaken omdat de huid wordt afgekneld. 

kam pomeriaan

Pomeriaan puppy’s kammen

Pomeriaan puppy’s hebben tot ze in hun volwassen vacht groeien slechts één laag zachte puppyvacht. Hier moet je voorzichtig mee zijn tijdens het kammen van de Pomeriaan met de kam. Vanaf ergens tussen de 4 en 6 maanden valt de puppyvacht uit en groeit de volwassen vacht in. Deze grappige tijd wordt vaak aangeduid als een Pomeriaan met de puppy-vacht, omdat de vacht er erg vlekkerig en ongelijk kan uitzien. Er wordt 24 uur per dag lichaamsolie geproduceerd. Dit is een natuurlijk smeermiddel voor de huid, maar het kan zich snel ophopen op de huid en in de vacht. Wanneer dit gebeurt, kan de vacht er vet uitzien en kan het slecht gaan ruiken. De vacht kan allerlei kleine deeltjes opnemen, zoals vuil, stof, allergenen (pollen, enz.), pluizen, urinespatten, stukjes uitwerpselen, en andere zaken. Hierdoor is het belangrijk is om je Pomeriaan goed te kammen met een borstel of kam die daarvoor bedoeld is.