Pomeriaan opvoeden

Het opvoeden van de Pomeriaan is goed te doen; of het nu gaat om zindelijk worden, luisteren naar de baas of het uitvoeren van kunstjes. Wanneer het aankomt op zindelijk worden, zal dit een gezamenlijke inspanning van jullie twee zijn. Het zal een partnerschap in leren zijn. Je neemt de belangrijke rol van leraar op jezelf. Jouw Pomeriaan zal een geweldige leerling zijn, zolang je alle noodzakelijke richtlijnen volgt. Puppy opvoeding en training begint op het moment dat je jouw Pomeriaan puppy mee naar huis neemt. Als je de verkeerde lesmethode gebruikt, zal uw puppy beslissingen gaan nemen over hoe hij wil dat je in zijn leven past. Dat is een recept voor conflicten en gedragsproblemen. Wat jouw puppy ook doet, je moet op de juiste manier reageren, anders leert hij de verkeerde dingen. In dit blog meer informatie over het opvoeden van de Pomeriaan.

Pomeriaan opvoeden – puppycursus

Hoewel Pomeriaans onweerstaanbaar schattig en knuffelbaar zijn, hebben ze net als elke hond een goede opvoeding of puppycursus nodig. Dit zorgt ervoor dat ze goed opgevoede pups worden. Hoewel jouw hond een aangeboren persoonlijkheid kan hebben of een vorige eigenaar, is elke hond trainbaar door consequente oefening, socialisatie en veel liefde. Met tijd en toewijding kan uw Pomeriaan een gehoorzaam, beminnelijk lid van jouw gezin worden. Het trainen van een Pomeriaan is net als het trainen van elke andere hond. Vanwege hun kleine formaat, willen veel mensen ze trainen om zowel binnen op een plasmatje of kattenbak als buiten naar het toilet te gaan. Hoewel deze manier van trainen mogelijk is, zal het waarschijnlijk meer tijd in beslag nemen. Jouw hond zal langzamer leren waar hij precies zijn behoefte moet doen. Houd hier rekening mee bij het opvoeden van de Pomeriaan.

pomeriaan opvoeden

Pomeriaan opvoeden – zindelijk maken

Zindelijk worden is een van de eerste stappen in het opvoeden van de pomeriaan. Pomeriaans leren gelukkig vrij snel. De tijd die een Pomeriaan nodig heeft om 100% zindelijk te worden hangt echter af van een paar factoren. Twee van de belangrijkste elementen zijn hoe strikt jij je aan de training houdt en hoeveel leermomenten de Pomeriaan heeft. Daarom hangt een groot deel van u af. Het is belangrijk voor je om de richtlijnen voor het zindelijk maken tot in de puntjes te volgen. En om elke kans aan te grijpen om deze belangrijke lessen te leren. In drukke huishoudens waar een Pomeriaan het grootste deel van de dag geen begeleiding heeft, kan zindelijk worden nog steeds worden gedaan. Het zal vaak langer duren dan in een huis waar een eigenaar de meeste dagen thuis is. Dit alles gezegd hebbende, zal het typisch 2 tot 4 maanden duren voor een Pomeriaan volledig zindelijk is tijdens het opvoeden.

Pomeriaan handboek downloaden 

Binnen of buiten zindelijk maken

Net als zindelijkheidstraining als onderdeel van het opvoeden binnenshuis, vereist zindelijkheidstraining buitenshuis herhaling en consistentie. Het is een populaire opvatting dat Pomeriaaneraanse rashonden gemakkelijk kunnen worden getraind in het gebruik van een kattenbak of plasmat. Hoewel dit mogelijk is, is dit niet zo gemakkelijk als het klinkt. Een puppy kan zich verzetten tegen het gebruik van plasbakken of er moeite mee hebben, omdat honden een natuurlijk instinct hebben om ‘de juiste plek te kiezen’ om te plassen of te poepen. Binnen zindelijk maken is echter wel mogelijk als je volhardend bent en een puppy hebt die meewerkt. Wij bevelen de zindelijkheidsmethode buiten aan tenzij er verzachtende omstandigheden zijn waardoor je jouw Pomeriaan niet mee naar buiten kunt nemen. Om het eenvoudig te houden, zullen we de door jou gekozen plaats de “aangewezen toiletruimte” noemen. Dit zal de term zijn die gebruikt zal worden of je nu in een hoekje een plasmatje hebt gelegd, een grasmat voor jouw Pomeriaan hebt, of buiten traint / opvoed.  

Stappenplan zindelijk maken Pomeriaan

Het zindelijk maken van een Pomeriaan kan enige tijd en toewijding vergen. Hier is een stapsgewijs plan dat je kunt volgen:

Stap 1: Creëer een routine
Stel een consistente routine in voor het uitlaten van je Pomeriaan. Neem hem mee naar buiten direct na het ontwaken, na het eten, na het spelen en voor het slapengaan.

Stap 2: Kies een specifieke plasplek buiten
Wijs een specifieke plek aan waar je Pomeriaan zijn behoefte kan doen. Breng hem altijd naar dezelfde plek, zodat de geur hem aanmoedigt om daar te plassen.

Stap 3: Gebruik positieve bekrachtiging
Beloon je Pomeriaan uitbundig met lof en traktaties wanneer hij buiten plast. Positieve bekrachtiging versterkt het gewenste gedrag.

Stap 4: Houd toezicht binnen
Houd je Pomeriaan goed in de gaten tijdens het zindelijk maken, vooral als hij binnen is. Let op tekenen dat hij moet plassen, zoals snuffelen of onrustig gedrag.

Stap 5: Neem hem snel naar buiten na ongelukjes
Als je merkt dat je Pomeriaan binnen heeft geplast, neem hem dan onmiddellijk mee naar buiten. Dit helpt hem te begrijpen dat buiten de juiste plek is.

Stap 6: Gebruik een bench
Gebruik een bench of kooi wanneer je niet in staat bent om je Pomeriaan in de gaten te houden. Pomerianen hebben de neiging hun eigen ruimte schoon te houden.

Stap 7: Wees geduldig met ongelukjes
Verwacht dat er af en toe ongelukjes zullen gebeuren. Wees geduldig en reageer nooit negatief. Straffen kan angst veroorzaken en het leerproces vertragen.

Stap 8: Reinig ongelukjes grondig
Maak eventuele ongelukjes grondig schoon met een enzymatische reiniger om geur te elimineren. Dit voorkomt dat je Pomeriaan op dezelfde plek blijft plassen.

Stap 9: Blijf consistent
Blijf consistent in je training. Herhaling en consistente aanpak zijn essentieel voor succesvolle zindelijkheidstraining voor je pomeriaan.

Stap 10: Wees enthousiast
Toon enthousiasme en liefde wanneer je Pomeriaan goed gedrag vertoont. Positieve aandacht zal hem motiveren om te blijven leren. Met geduld, consistentie en positieve versterking zal je Pomeriaan uiteindelijk zindelijk worden. Onthoud dat elke hond zijn eigen tempo heeft, dus wees bereid om aanpassingen te maken aan de behoeften van jouw Pomeriaan.

Gehoorzaamheidstraining met Pomeriaans

De pomeriaan opvoeden gaat veel verder dan zindelijkheidstraining en omvat ook basiscommando’s en socialisatie. Pomeriaans zijn over het algemeen niet-agressieve, gelukkige honden; socialisatie is echter de sleutel zodat ze niet overmatig blaffen of angstig worden wanneer er een nieuw persoon of huisdier in de buurt is. Doe dit door jouw Pomeriaan voortdurend bloot te stellen aan nieuwe huisdieren en mensen, van jongs af aan tot op volwassen leeftijd. Wanneer je jouw pup voor het eerst aan zijn nieuwe familie voorstelt, is het belangrijk om dit op een rustige manier te doen. Zodat jouw Pomeriaan zich niet overweldigd voelt tijdens het opvoeden.

opvoeden pomeriaan

Pomeriaan opvoeden – socialiseren

Tijdens het opvoeden van jouw Pomeriaan is socialisatie belangrijk. Laat jouw pup elke persoon afzonderlijk ontmoeten zodat hij zijn of haar geur en stem kan leren kennen. Hoe meer mensen jouw pup ontmoet, hoe socialer en vriendelijker hij zal worden. Een soortgelijke tactiek kan worden toegepast bij het socialiseren van jouw Pomeriaan met andere honden en katten. Het is belangrijk om dit vaak te doen, zodat jouw hond niet te territoriaal of schichtig wordt rond andere dieren. Introduceer de twee in een bewaakte veilige omgeving en laat ze elkaar aan de lijn ontmoeten. Als dit goed gaat kan je de twee laten spelen en puppyvrienden laten worden. Daarna kan je verder gaan met het opvoeden van jouw Pomeriaan.

Pomeriaanse rassen blaffen

Een stereotype klacht over Pomeriaans is dat ze te veel blaffen. Onderdeel van het opvoeden van de pomeriaan is daarom ook het blaffen afleren. Waarom blaffen ze eigenlijk? Kleine honden gebruiken Pomeriaans hun blaf vaak als waarschuwing, zelfverdediging, opwinding, en voor aandacht. Hoewel een beetje blaffen noodzakelijk is, zijn er manieren om dit probleem te bestrijden. De eerste is om jouw Pomeriaan bezig te houden. Deze kleine bolletjes energie houden ervan om bezig te blijven en kunnen blaffen als ze zich vervelen. Om dit gedrag tegen te gaan, moet je ervoor zorgen dat jouw pup genoeg kauwspeeltjes heeft om hem bezig te houden. Daarnaast is voldoende speeltijd een must. Een andere reden waarom Pomeriaans blaffen is om jou te waarschuwen voor een indringer. Deze redenen moet je niet afleren tijdens het opvoeden van jouw Pomeriaan.

Blaffen afleren

Hoewel dit nuttig is, is het belangrijk om jouw pup te socialiseren zodat hij niet aanhoudend blaft naar jouw huisgasten. Dit is goed af te leren tijdens het opvoeden van de Pomeriaan. Voorkom dit door ervoor te zorgen dat jouw Pomeriaan een veilige plek in huis heeft waar hij zich op zijn gemak voelt. Je kunt ook oefenen met het afpakken van zijn speelgoed en voedsel. Dit betekent niet dat u ze voor een lange periode moet wegnemen. Laat jouw Pomeriaan wennen aan het wegnemen van dingen, zodat hij niet overdreven territoriaal wordt. Ongeacht de leeftijd van jouw Pomeriaan of het gedragsprobleem, door consequente training kan jouw hond leren hoe hij zich op zijn best kan gedragen. De opvoeding van de Pomeriaan is hierin cruciaal.

opvoeding pomeriaan

Pomeriaan opvoeden – alleen thuislaten

Laatste onderdeel van het opvoeden van de Pomeriaan wat we in dit blog willen behandelen is het alleen thuis laten. Vraag een buurman of vriend om op jouw Pomeriaan te letten wanneer je er niet kunt zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw hond het niet lang hoeft op te houden, kan je een vriend of buurman vragen om langs te komen. Deze persoon kan jouw Pomeriaan uitlaten of hem aan te moedigen zijn kattenbak te gebruiken. Als jij je Pomeriaan aan het trainen bent om buiten op het potje te gaan, zal hem dwingen om meerdere uren in huis te blijven leiden tot knoeien. Dit gebeurd omdat hij het niet zo lang zal kunnen ophouden. Zelfs als je je Pomeriaan aan het trainen bent om een puppy pad of kattenbak te gebruiken, kan het zijn dat hij wat begeleiding en aanmoediging nodig heeft om dit te doen. Als je niemand kent die bereid is om je Pomeriaan uit te laten tijdens lange periodes weg, overweeg dan om een dierenoppas in te huren wanneer je een lange dag van huis bent. Het alleen thuis laten van een Pomeriaan is tijdens het opvoeden een beetje te leren.

Meer weten over het opvoeden van de Pomeriaan?

Wil je meer weten over het opvoeden van de Pomeriaan? Bekijk dan hier handboek over de Pomeriaan om meer te leren over dit unieke ras. 

Pomeriaan handboek downloaden