Pomeriaan volwassen

Wanneer is jouw Pomeriaan volwassen? Jouw hond zal natuurlijk veel sneller verouderen dan jijzelf. Het oude gezegde dat een hond 7 jaar ouder wordt voor elk mensenjaar is niet helemaal waar. Elk hondenras veroudert anders, zo ook de ontwikkeling naar volwassen Pomeriaan. Met letterlijk honderden hondenrassen, had de wetenschappelijke gemeenschap een eenvoudige en makkelijke manier nodig om de leeftijd van een hond te benaderen. Daarom werd de basisregel van 1=7 populair. En die methode werd lange tijd gebruikt. Het verklaarde in geen geval het echte verouderingsproces van honden. De waarheid is dat honden van rassen zoals de Pomeriaan veel anders verouderen dan kleine, middelgrote of grotere rassen. Vanwege de samenstelling van hun lichaam, zal de pomeriaan in een iets ander tempo ouder en volwassen worden.

Waarom belangrijk om te weten wanneer Pomeriaan volwassen is?

Naarmate jouw Pomeriaan volwassen wordt, zullen hun behoeften veranderen. Net als mensen zijn honden heel individueel in de manier waarop ze ouder worden. Kleinere en mini honden, zoals de Pomeriaan leven over het algemeen langer dan grotere rassen. Een Pomeriaan kan verouderingsverschijnselen vertonen vanaf 7 jaar tot zelfs 12 jaar oud. In de jaren 1930 bereikte de levensduur van een hond zijn hoogtepunt op 7 jaar! Vandaag de dag, met de juiste verzorging, kan een Pomeriaan tot ver in zijn tienerjaren leven, zo niet langer. Veel dierenartsen schatten de werkelijke menselijke leeftijd van een hond op basis van zijn gewicht en zo kan je meten of jouw Pomeriaan volwassen is of nog een pup. 

pomeriaan volwassen

Veranderingen in het eerste jaar

Voordat Pomeriaanse honden volwassen worden zijn ze natuurlijk eerst pup. Jonge pups kunnen een beetje afstandelijk lijken en het is soms moeilijk voor ze om zich op slechts één ding te concentreren. Meestal is na 3 of 4 maanden de basis gelegd voor een hechte band tussen eigenaar en Pomeriaan. Veel eigenaren zullen merken dat gedurende het 1e jaar, de vacht van kleur zal veranderen. Het is niet ongebruikelijk dat een zwarte Pomeriaan een zwart en tan kleur wordt of dat een wolf sable Pomeriaan een effen grijze of wit wordt.  Dit gebeurt normaal gesproken tijdens de verharingsfase waarin de babyvacht vervelt en de volwassen vacht aangroeit. Volwassen Pomeriaan honden kunnen een beetje grijzer worden, maar het zal nooit een volledige vachtomschakeling zijn.

Tekenen van veroudering, stappen naar volwassenheid Pomeriaan

De tijd lijkt te snel te gaan van de baby Pomeriaan naar de volwassen Pomeriaan en uiteindelijk de senior. Oudere honden vereisen een andere verzorging dan hun jongere tegenhangers. Wanneer de Pomeriaan de volwassen leeftijd bereiken, zullen sommige elementen veranderen. Denk aan wat ze eten, bewegingsbeperkingen, en je zult waarschuwingssignalen krijgen waar je op moet letten. Dit geldt zowel voor de mini, de dwergkees als de normale Pomeriaan. Een van de eerste tekenen van het ouder worden van een hond is het langzamer worden. Jouw Pomeriaan zal er langer over doen om de trap op te lopen, op te staan uit een liggende positie, enz. Ga er nooit van uit dat een verandering automatisch betekent dat het een teken is dat jouw hond ouder wordt. Verlies van mobiliteit kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid van gezondheid gerelateerde problemen in plaats van dat jouw Pomeriaan volwassen wordt.

volwassen pomeriaan

Meer leren?

Wil je meer weten over alle verschillende levensfases van de Pomeriaan, van pup tot volwassen? Of meer leren over opvoeding en verzorging? Bekijk dan hier het Pomeriaan handboek vol handige info voor de Pomeriaan.

Pomeriaan handboek downloaden